Solen skiner på oss och allsvenska börjar

Så skriver vi påskdagen den 31 mars 2013 och här kommer näst sista del i min lilla påskbetydelsehistoria.
 

Påskdagen firas i kristen tradition till minne av Jesu uppståndelse, och infaller på söndagen i påskhelgen. Påskdagen infaller den första söndagen efter första Metonska fullmånen efter Vårdagjämningen, men eftersom de västliga kyrkorna och de östliga, det vill sägaortodoxa, kyrkorna tillämpar olika kalendrar infaller påskhögtiden vid olika tillfällen beroende på vilken kyrka som avses. Så infaller exempelvis påskdagen 2012 den 8 april i västkyrkan och den 15 april i östkyrkan.

Traditionellt talar världens kyrkliga ledare till de kristna församlingarna på påskdagen. Den romersk-katolska påvens påskvälsignelse kallas liksom julvälsignelsen Urbi et Orbi.


 

Idag är det dagen D för oss alla fotbollsnördar, allsvenskan startar och laget i mitt hjärta börjar borta mot Syrianska. Önskar av hela mitt röda hjärta att vi börjar bra och får tre poäng med oss hem i premiären. 
Det ska bli så spännande att följa alla unga lovande spelare i truppen och se vem som kommer att blomma ut och ta för sig, det finns mycket potential i truppen. 
Jag tror denna kille kommer få sitt stora genombrott i år:


Emma och Göran beslutade sig att åka hem igår för att få två hela dagar hemma innan en ny fas i deras liv börjar. Alice ska vara på förskolan på heltid från och med tisdag då Göran börjar jobba och Emma sätter sig på skolbänken igen för sista delen av sin utbildning till Folkhälsovetare. Hon ska nu skriva sitt examamensarbete och hon tar sin examen i början av juni. Vi saknar dem redan och får se till att vi ses så snart det går. Vi har ju försökt hålla det till max 4 veckor för att Alice inte ska glömma bort oss och har i stort sätt hållit det med något undantag då det gått 5 -6 veckor. 

Vart tar tiden vägen, på bilden är Alice nyfödd och nu är hon 16 månader. 
 

Även gårdagen fungerade maten bra utan problem trots att jag faktiskt åt 2 godisbitar. Ja jag vet vad jag skrev igår men det räckte faktiskt med två bitar och även det kändes bra, att kunna ta 1-2 bitar och inte trilla dit på att överäta. Som ni ju vet är jag ju inte mycket för det helt extrema så jag får testa mig fram lite hur jag ska hitta rätt. 

Idag blev det lite sovmorgon på två sätt, dels sov jag lite längre än jag brukar och lägg sedan till att klockan ställdes fram i natt så steg vi upp 09.00 och det är verkligen skönt att sova ut ibland. 
 
Nu ska veckan planeras vad det gäller kost och träning. I skrivande stund har jag prickat in 4 träningpass och nu väntar matsedel på att göras. Måste också baka lite bröd och knäckebröd som är slut. 
På tal om bröd kommer ett tips på goda brödbullar som vi testade i fredags, recptet från min favoritblogg 56kilo. Bör ätas färska, blir inte goda att spara.

Pofiberbullar

5-6 stycken bullar

5 ägg
2 dl pofiber
1½-2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 g smält smör
En skvätt grädde (2-3 msk)

Vispa äggen fluffiga, smält smöret och blanda ihop med grädden. Blanda de torra ingredienserna och häll först ner smör/gräddblandningen sedan de torra ingredienserna. Låt svälla i ca 5 minuter.
Klicka ut på bakpappret och forma sedan till bullar med fuktade händer. Jag ”bollar” dem från hand till hand tills de blir släta. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter tills de fått fin färg.

 


 

Tillåt inte hjärnan att säga åt hjärtat vad du bör göra. Hjärnan ger upp för lätt.

Paulo Coelho

Nya tankar i morgon!

 

Påskafton och jag är kvar på banan

 Del 4 av påskens betydelse

Påskafton är i kristen tradition en "tom" dag, lördagen efter långfredagen. Detta beror på att Jesus ligger i graven och lärjungarna har låst in sig i rädsla för dem som låg bakom avrättningen. Svenska kyrkan håller inga gudstjänster förrän tidigast sen kväll/påsknatten för att fira Jesus uppståndelse på påskdagen.Påsken börjar vid midnatt. Matteusevangeliet kapitel 27

Enligt Första Petrusbrevet 3:18-19 och 4:6 nedsteg Kristus till dödsriket för att rädda de rättfärdigas själar och öppna för dem himmelrikets portar. På påskens ikoner ser man Kristus trampa på dödsrikets portar, dess lås är sprängda och Kristus räcker handen åt Adam och Eva, åt kungar och profeter.

Folkliga traditioner i Sverige 

Att påskaftonen i Sverige kommit att bli den stora ”firardagen” under påsken kan troligen ses som en parallell till julaftonen. Påskafton förknippas i Sverige ofta med påskägg fyllt med godis/överraskning och påskmat med ägg. I delar av landet tänds även påskeldar.

 

Igår firade vi alltså födlsdagar gånger 4 på Tickhuset och hade en trevlig eftermiddag tillsammans. Vi åt en mycket god buffé från Guldfågeln i Mörbylånga bestående av lax, rostbiff, kyckling, potasigratäng, sallad, smör, bröd, kex, brieost, brännvinsost och tre gods såser. 

Jag hade gjort en rättikagratäng till mig och jag skippade brödet och tog två små bitar frökäcken till den goda osten. En tallrik blev det av allt det goda men ingen påfylling. Inte minsta lilla godsibit slank ner och till kaffet hade vi bakat kladdkakor och min var bakad enl LCHF och blev gudoligt god. Till detta serverade vi vispad grädde samt färska jordgubbar. Jag tog en ganska liten bit av kakan vilket gott räckte för den var ganska mäktig, en msk grädde och några gubbar. I dryckväg blev det 2 glas rött. Måste säga att jag vär väldigt nöjd med hur jag hanterar mitt ätande och det känns inte på något sätt uppoffrande utan helt enkelt skitbra :). 

 

Här kommer receptet på kakan som är tagtit från bloggen 56kilo:

200 g 70% choklad 
200 g smör
1 dl ICA stevia 
1 tsk vaniljpulver 
4 ägg

Smält smör och choklad på låg värme.
Vispa ägg, strö och vanilj riktigt luftigt.
Häll chokladsmeten i äggsmeten och vispa en stund.
Häll i springform och grädda i 200 grader i 10 minuter.
Låt stå kallt, gärna övernatten
Servera med en klick vispgrädde och valfria bär!

 

Rättikagratängen gör jag efter ett recept från

http://www.lifezone.se en sida som jag gillar och där man kan hitta mängder med bra recept på. 

500 g rättika, skalad och skivad i 5mm tjocka skivor
1 krm salt
2 liter vatten
2 skalade gula lökar i skivor
3-5 pressade vitlöksklyftor (beroende på storlek) 
3 dl crème fraiche (34%)

3 dl vispgrädde (40%)
200 g philedelphiaost
svartpeppar
3 dl riven västerbottenost (eller annan smakrik hårdost)

Värm ugnen till 150°C.  Koka upp vattnet med salt och koka rättikan i 10 minuter.  Häll av vattnet och varva rättika, lök och vitlök i en ugnsform.  Blanda crème fraiche, philedelphiaost och grädde, tillsätt svartpeppar.  Fördela gräddblandningen över rättikan och även i mellan rättikan.  Gratinera gratängen i ca 1 till 1.5 tim.  När den börjar få färg och kännas mjuk ta ut ur ugnen och lägg på den rivna osten.  Gratinera i ugnen några minuter till, tills osten fått fin färg och konsistens.


Emma, Alice och Göran är kvar tills i morgon och idag kommer Elin och Fredrik och storkusinerna in och umgås och äter med oss.

Det blir rester + en örtmarinaerad skinkstek som ska in i ugnen på låg värme så den blir saftig och mör. Det finns lite kaka kvar och till den blir det lite glass, köpte hem en LCHF variant här jag handlade i torsdags. Kommer att skippa vinet idag då vi är bjudna till goda vännerna Pia och Lasse i morgon och då blir det lite gott vin i deras trevliga sällskap är jag ganska säker på. Inte en chans att något olämpligt intas idag heller för just nu har jag all styrka som behövs att klara att avstå från socker, känner inget direkt sug längre och det är en underbar känsla. 


Vet att jag använt denna text tidigar, den gamla Kenta låten, men jag gillar den och den beskriver hur jag just nu känner mig:

Just idag är jag stark
Just idag mår jag bra
Jag förs framåt av kraftiga vindar
Just idag är jag stark
Just idag mår jag bra
Jag har tron på mig själv på min sida



Önskar alla nära och kära en fortsatt bra påskhelg!

 

Nya tankar i morgon!

 

 

Långfredagen

Vi fortsätter med lite påskhistorik.

Historiskt perspektiv
I Sverige heter det långfredag eftersom dagen skulle präglas av sorg då dagen varit lång och besvärlig för Jesus. Under 1870-talet klädde sig många i svart.Fram till 1969 fanns ett förbud mot offentliga nöjesetablissemang att hålla öppet. På långfredagen var affärer, restauranger och danslokaler därför stängda. I och med detta präglades dagen av stillhet. Allmän frid skulle råda och traditionen var att man skulle undvika onödiga aktiviteter och måltiderna bestod av enkel mat. Inte minst för barnen, som inte fick leka, kunde dagen upplevas som ovanligt lång och tråkig. Många barn var tvungna att vara finklädda, vilket dock även gällde andra helger. Sveriges Radio spelade kristna sånger, men inte världsliga.

I kyrkan
I den kristna kyrkan är långfredagen en sorgedag. I Svenska kyrkan på långfredagen hålls en andakt som kallas korsvägsandakt för att minnas Jesus lidande. Långfredagsgudtjänsten är en unik gudstjänst, där alla uttryck för glädje har bortfallit: endast psalmsång, textläsning, predikan, trosbekännelse och förbön (ofta i form av litanian) förekommer. Vanligtvis hålls andakten på eftermiddagen vid 15.00-tiden för att koppla samman med den tidpunkt då Jesus dog, den nionde timmen. På kvällen kan kyrkan anordna gravandakt. Allvaret och sorgen understryks av att altaret endast dekoreras med fem röda rosor som symboler för de sår Jesus fick då han korsfästes. Textilerna som används är svarta, det spelas ingen orgelmusik och kyrkklockorna används inte.

Har precis avslutat sista förberedelserna inför kalaset som drar igång kl 14 vi ska strax bege oss till lokalen och börja duka. Hinner inte blogga så mycket mer idag, får återkomma i morgon med en uppdatering. Kan i alla fall meddela att jag so far inte trillat i någon gottefälla och ska ej heller så göra på dagen fest.

Ha en fin dag!

Nya tankar i morgon!